sábado, 16 de noviembre de 2013

La pluja, protagonista del penúltim dia de Festa Major

El Centre Cívic de Sant Martí acull el VIIIè Mercat d'Intercanvi i el "Micro Obert"

Exterior del Centre Cívic Sant Martí
16/11/2013 - Barcelona

La pluja ha obligat a desplaçar  la celebració del VIIIè Mercat d’Intercanvi, i el “Micro Obert” dintre del Centre Cívic Sant Martí. L’esdeveniment tenia previst iniciar les seves activitats a les 10 del matí, i perllorgar-se fins a les 14 hores a la Rambleta de Selva de Mar.
La Xarxa Comunitària de La Verneda - Sant Martí ha organitzat l'acte, amb la participació, també, d'artistes del barri i rodalies.

Pancarta del 'Micro Obert'
La pluja, que ha descarregat amb intensitat per tot el litoral barcelonès (menys de 20mm en 30 minuts a la comarca del Barcelonès segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya), ha provocat la suspensió de tots els actes. Malgrat tot, el "Micro Obert" i el Mercat d'Intercanvi han pogut celebrar les seves pertinents activitats, aquesta última, amb els mateixos objectius que en darreres edicions: estalviar recursos, reutilitzar objectes i reduir residus. Quant al "Micro Obert", tot i que aquesta era la primera vegada que es feia, però ha comptat amb actuacions musicals, poemes, cites filosòfiques, un conte i l'explicació de la història del barri, entre d'altres activitats. 


Escenari suspès per la pluja

S’espera que l’endemà dia 17, última jornada de la Festa Major del barri, es pugui celebrar amb normalitat la resta d’actes previstos, entre els quals destaca la mostra d’Entitats i la mostra de Danses a la Rambla Guipúscoa i Rambleta de Selva de Mar, una botifarrada al carrer Dr.Zamenhof, i fins i tot una matinal Motera Solidària amb animació i country Motarres i Orgullosos M.G a la Gàbia del Parc de St. Martí. 



domingo, 10 de noviembre de 2013

Manuel Martínez: “És l’hora de Sant Martí de Provençals”

Celebració d’activitats lúdiques i reivindicatives en la Festa Major del barri, davant en Centre Cívic Sant Martí.

10/11/2013 - Barcelona

Ballarins de l'Escola de Dansa Isa Moren
Aquest diumenge 10 de novembre han tingut lloc nombroses activitats amb motiu de la Festa Major d’enguany, a la Rambleta de Selva de Mar (davant el C.Cívic St. Martí). L’esdeveniment ha portat la veu reivindicativa de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Martí de Provençals, cap al públic assistent. D’altra banda, el matí també ha ofert una partida amb peces gegants d’escacs, així com la dansa i el ball de diverses entitats.

Partida d'escacs gegant
a la Rambleta de Selva de Mar
Manuel Martínez, cap de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Martí de Provençals, ha volgut expressar el seu compromís, així com el de tota l’entitat, a favor de la construcció d’equipaments dignes al barri, especialment d’una biblioteca “de primera divisió, com les que s’estan construint ara a Barcelona, amb ordinadors, sales de conferències [...]. Una biblioteca per a tot el barri” i una residència de gent gran; tot això en un solar situat al carrer del Treball. Per aquest motiu, ha volgut invitar la gent a donar la seva firma, el seu suport, en favor d’aquest projecte, el qual serà exposat el dia 20 de novembre a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trías, a més d’altres projectes pendents de solució. A banda d’aquest aspecte reivindicatiu i de protesta, l’acte ha comptat amb la presència de la dansa i el ball, amb una important representació de l’escola d’ Isa Moren (Isabel Moreno), cap de l’entitat cultural del Petit Ballet de Barcelona, situat al Barri de Sant Martí de Provençals. Tanmateix, el Club d’Escacs Sant Martí, amb un dels seus coordinadors, Jordi Sabeter, han ofert partides d’escacs amb peces gegants per a tothom qui volgués participar.

Mostra de balls típics, per l'Escola de Dansa Isa Moren
Martínez també ha assenyalat la decadència del C.Cívic quant als seus espais, no habilitats del tot per a la gran quantitat i diversitat d’activitats que es porten a cap. Aquest fet, tal i com ha explicat, és arrossegat des de temps del franquisme, en que el centre formava part com a residència per a la Selecció Femenina de la Falange Espanyola. “La idea seria crear un Centre de Barri, com ja hi ha en tots els altres de Barcelona”. El problema, però, és la gran descompensació entre aquest i altres barris de la ciutat: “Aquí estem contribuint amb els nostres impostos a aquells equipaments que es fan a Poblenou, Sants, Gràcia,...Per això, és l’hora de Sant Martí de Provençals”.

Sardanes a la Rambleta de Selva de Mar
Aquesta associació nascuda el 1972, amb Manuel Martínez com a capdavanter, va ser impulsora entre d’altres, de la Rambla Guipúscoa, la Gran Via, o l’arribada de la línia L2 de metro, i des d’aleshores ha portat de cap la lluita veïnal en favor de la millora de les condicions de vida dels seus ciutadans.

 Aquesta entitat també ha estat l’única representada en la Festa Major d’avui, l’objectiu de la qual, destaca Martínez, “...no és només gaudir d’uns dies lúdics, sinó també fer partícip a la gent a través de la mobilització; que el centre cívic es converteixi en un lloc d’activitats reivindicatives entre setmana, i no només els dies festius com avui”.

                                        Vídeo d'exposició dels balls i danses durant la jornada



Cercavila de Festa Major pel barri de Sant Martí

Des de les 11 del matí s’han concentrat gegants, gegantons i capgrossos davant del Centre Cívic Sant Martí. Multitud de persones han omplert, més tard, el cercavila que ha recorregut el barri.

9/11/2013 – Barcelona

Gegants de Sant Martí i Castellers de Barcelona
a la Rambleta de Selva de Mar
Aquest dissabte dia 9 de novembre, amb motiu d’un dels inicis de la Festa Major del barri de Sant Martí de Provençals, s’ha celebrat el cercavila que ha començat a la Rambleta de Selva de Mar (davant del Centre Cívic i entre els carrers Guipúscoa i Concili de Trento) i que ha finalitzat al parc de Sant Martí, al costat de l’església amb el mateix nom. L’esdeveniment, ha comptat amb la participació dels Castellers de Barcelona i la Colla Gegantera de La Verneda – Sant Martí.
Nuria Garcia, en el moment de recollir la menció especial
Detall dels capgrossos
que van decorar el Cercavila
de Festa Major 2013

Cercavila pel carrer Fondal de Sant Martí
El pregó que ha donat el tret de sortida a la Festa Major d’enguany, s’ha portat a terme en un matí carregat d’espectacle i rialles, especialment dedicades als més petits. Els gegants de diverses entitats i escoles, també han tingut un paper important, així com molts dels capgrossos que els mateixos nens i nenes havien treballat. D’altra banda, l’acte ha pogut gaudir de la menció especial a Nuria Garcia, alumna de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó de Barcelona i guanyadora del premi al millor cartell del barri de Festa Major. 


Ella mateixa, també ha estat partícip de la veu en off d’un drac, que els més petits havien decorat, i que ha format part també del cercavila que poc després ha començat. Tanmateix, tothom qui volia ha pogut gaudir d’un esmorzar amb xocolatada inclosa.



Poc després de les dotze del migdia, ha iniciat el cercavila pel carrer Guipúscoa, precedit per la Dolça i en Martí, els gegants del barri, acompanyats de música i percussió a càrrec de Los Chipirones. El cercavila ha continuat sense cap problema per el carrer del Doctor Zamenhof, 

fins al carrer de Menorca. Els Castellers de Barcelona, concentrats en la Rambleta de Selva de Mar, han pres el carrer del Treball, per dirigir-se cap al parc de St. Martí, on ha tingut lloc la seva actuació.

                        






A continuació, s'exposa un breu vídeo que resumeix el Cercavila d'enguany: